Altın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? ( 9 Tavsiye )
Altın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli bilmek zorundasınız. Böylece doğru ve hedefe yönelik satın alma yapmış olacaksınız. Altın alırken dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur.
Öncelikle altın alırken hangi amaçla alınacağına karar vermeniz gerekecektir. Tasarruf amaçlı ve takı amaçlı tercih edilecek altınların farklı detaylara göre seçilmesi gerekir. Öte yandan güvenilir satıcıların altın satın alırken tercih edilmesi de önemli bir diğer detay olacaktır. Hazırsanız başlayalım;
Altın Alırken Dikkat Edilecek 9 Kriter
1 - Hangi Amaçla Altın Alınacağına Karar Verilmeli
Altının hangi amaçla satın alınacağını belirlemek doğru altın ürünlerinin seçilmesini sağlayacaktır. Altın alırken genelde iki tür amaç öne çıkar. Bunlardan ilki yatırım – tasarruf amaçlı olarak tercih edilecek altınlardır.
Diğer ise kişinin kendisi veya bir başkasının kullanması için satın alacağı takı amaçlı altınlardır. Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bu tür amaçlara göre doğru altın ürünler seçilmelidir.
2 - Satın Alınacak Altının Ayarına Dikkat Edilmeli
Değerli taşlar ve metallerde ayar – kırat fiyatın belirlenmesindeki en önemli unsudur. Her bir ayar, altının bütünün 24’te birini ifade eder. Örnek vermek gerekirse; bir bileziğin 24’te 18’i altın ve 24’te 6’sı gümüşten oluşuyorsa bu altın 18 ayar olarak nitelendirilir. Ayarı arttıkça fiyatı da artacaktır. Özellikle bilezik gibi altın takılarda ayar önemli bir kriterdir. Altın alırken bu kritere dikkat edilmesi gerekecektir.
Takı Olarak Altın Alırken Belgelerine Bakılmalı
Hediye olarak veya kendiniz için takı olarak satın alacağınız altının TSE belgesini sorgulamanız önerilir. Ayrıca buna ek olarak garanti belgesi veya ayarını gösteren diğer resmi belge ve sertifikalarının da olup olmadığını incelemeniz gerekecektir.
Eğer pırlanta gibi taşlar kullanılmışsa bu durumda sertifkaların da incelenmesi gerekebilir. Bozdururken zarar etmeyen altın alırken de mutlaka bu tür belgelere ve altının orijinalliğine dikkat edilmesi gerekecektir.
3 - Altın Alırken Mutlaka Faturası İstenmeli
İşlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taşların alım satımında fatura düzenleme mecburiyeti belirli bir limitle sınırlandırılsa da diğer tüm işlemlerde satın aldığınız altının türü ne olursa olsun faturasının alınması gerekecektir. Altın alırken güvenilir satıcıların tercih edilmesi bu açıdan da önemli bir unsur olacaktır.
4 - Altının Fiyatı Doğru Hesaplanmalı
Altın fiyatlarının belirlenmesinde özellikle işçilik ve altının ayarı temel belirleyici unsur olacaktır. Altının gram olarak ağırlığı, gram fiyatı ve gram işçiliği gibi temel unsurlar dikkate alınarak doğru bir hesaplama yapılması gerekir.
Bu kapsamda altın fiyatları hesaplanırken tüm kriterler hakkına detaylı bilgi almanız önerilir. Hangi amaçla altın satın alındığına göre de bu unsurlar değişecektir.
5 - İşçiliğe Ödenen Miktar Kontrol Edilmeli
Takı şeklinde satın alınacak altınlarda işçilik önemli bir kriterdir. Takının modeline göre işçiliğinin de değiştiği görülmektedir. Genelde basit altın takının işçiliği 24 ayar altının gram fiyatının 1/4’ü kadar olmaktadır. En özel takının işçiliği ise 24 ayar atının gram fiyatına eşit olmaktadır.
Altın alırken ne kadar işçilik ödendiğini öğrenerek ileride satılması gerektiği durumlarda hangi oranda fiyat düşüleceğine dikkat edilmesi gerekecektir.
6 - Yatırım Amaçlı Alırken İşçiliği Az Ürünler Tercih Edilmeli
Yatırım amaçlı altın satın alımlarında ise çeyrek, gram ve cumhuriyet altını gibi işçiliği daha az olan ürünlerin tercih edilmesi daha faydalı olacaktır. 22 ayar bilezik şeklinde altınlarda işçiliğinin az olması sayesinde yatırım amaçlı yaygın olarak tercih edilmektedir.
Gram altın alırken nelere dikkat edilmelidir gibi soruların yanıtlarına göre tasarruf amaçlı tercih edeceğiniz altının işçiliğinin az olması önemlidir.
7 - Güvenilir Satıcılardan Altın Alınmalı
Yatırım amaçlı ya da takı amaçlı olarak altın satın alırken mutlaka güvenilir satıcıların tercih edilmesi gerekmektedir. Yasal olarak sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımı gerçekleştirmekle yetkili satıcıların tercih edilmesi gerekecektir.
Altın alırken mutlaka güvenilir satıcıları tercih ederek ilerde sorun yaşanmaması için doğru adreslerin tercih edilmesi gerekecektir.
8 - Firma ve Damgasına Dikkat Edilmelidir
Satın alınacak altının üzerinde ayarına, imalatçı firmanın ya da kuyumcunun patent damgasına bakılması gerekecektir. Satın alınan ürünün üzerinde mutlaka ayarını belirten damga ve logonun yer alması gerekir. Örneğin 8 ayar bir takı için üzerinde ‘’8K’’ veya ‘’333’’ damgasının olması gerekecektir.
9 - Taşlı Altın Alırken Taşlar Hakkında Bilgi Alınmalı
Altın yüzük, kolye, bileklik, bilezik ya da küpe satın alırken eğer pırlanta gibi değerli bir taş kullanılmışsa bu taşın kırat ağırlığına ve sertifikalarına da bakılması gerekecektir.
Satın aldığınız ürünün bu değerli taşlarına göre değeri değişeceği için mutlaka detayların incelenmesi gerekir. Doğru bir yatırım aracının tercih edilmesinde hangi değerli taşların kullanıldığı bilinmelidir.
Sonuç
Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunu açıkladık. Takı olarak altının en çok tercih edilen formları arasında bilezik ve bileklikler ilk sırada yer almaktadır. Özellikle altın bilezik alırken ayarına bakılması son derece önemlidir.
Diğer yandan tasarım detayları da incelenmelidir. Gelişen kuyumculuk sektörü sayesinde altın bilezik ve bileklik modellerinin yapısı da değişmiştir. Altın alırken tercih edilecek modele göre detayların bilinmesi önemlidir. Burada yazdıklarımızı uyguladığınızda sağlıklı bir alış veriş yapmış olacaksınız.